top of page

Akü Takviyesi İle Aracınızı Güvenli Bir Şekilde Çalıştırma Talimatları

Araç sahiplerinin en sık karşılaştığı, tatsız sürprizlerden biri de akünün bitmesi. Bu durum özellikle soğuk kış aylarının gelmesiyle birlikte daha sık karşılaşılan bir sorun haline geliyor.

Akü, hava şartlarına ve kullanım alışkanlığına bağlı olarak beklediğinizden daha kısa sürede de bitebiliyor.


Tüm bunlar; “Araba giderken akü bitti.” ve “Far açık kaldı akü bitti.” gibi cümleleri çok sık tekrarlamanıza neden olabiliyor. Düşük sıcaklıklar, akü teknolojisine göre değişiklik göstermekle birlikte akü enerjisinin hızla tükenmesine sebep verebilir. “Yeni akü bitti.” gibi tepkilerin de büyük bir sebebini akülerin beklenmedik şekillerde tükenmesi oluşturuyor. Ancak endişelenmeyin, akü takviyesi sayesinde aracınızı tekrar çalıştırabilir ve yola kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Gelin, güvenli bir akü takviye işleminin detaylarını birlikte inceleyelim.


Akü Neden Biter?

Siz de “Arabanın aküsü neden biter?” sorusunun yanıtını merak ediyor musunuz? Gelin akü neden biter birlikte inceleyelim.


Akümülatör veya yaygın adıyla aküler, aracın elektrik ihtiyacını karşılayan temel ekipmandır. Aracınız, onu çalıştırmak için kontağı çevirdiğiniz andan farlarınızın yanmasına ve klimanızın konforlu bir ortam yaratmasına kadarki tüm aşamalarda ihtiyaç duyduğu enerjiyi bu küçük ama etkili ekipmandan elde eder. Aküler, normal şartlarda aracın çalışmasıyla birlikte aküyü şarj eden parça sayesinde şarj olur. Sürücüler, ‘’Akü lambası neden yanar?’’ sorusunun cevabını da sıkça merak eder. Araç göstergelerindeki akü işareti yanıyorsa bu durum akünün şarj olmadığını gösterir. Normal şartlar altında aküler, ortalama 5-6 yıl kullanım ömrüne sahiptir. Ancak bazı durumlarda aküler tamamen tükenebilir. Akünün bitme sebepleri arasında en sık karşılaşılan nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:


  • Aracın uzun süre çalıştırılmaması

  • Klima, teyp ve ışıkların fazla kullanılması ve açık unutulması

  • Kış aylarında aküdeki enerjinin azalması ve soğuk motorun çalıştırılması için daha fazla enerji harcanması


Bu durumlar, akünüzü hızla tüketerek yolda kalmanıza veya aracınızı çalıştırmaya çalıştığınızda ondan herhangi bir tepki alamamanıza neden olabilir. Araba marşa basmıyor ve aracınızdaki elektronik ekipmanlar çalışmıyorsa, bu durum akünüzün yeteri kadar enerjiye sahip olmadığının büyük bir göstergesidir. Akünüzün enerjisini korumak için aracınızı belirli aralıklarla kısa süre çalıştırmanız ve aracınızdaki enerji tüketen ekipmanları aşırı kullanmamanız faydalı olacaktır. Ancak en kötü senaryoyla karşılaşmanız halinde akü takviyesi sayesinde aracınızın bir şansa daha sahip olmasını sağlayabilirsiniz.


Akü Takviyesi Nedir?

Akü takviyesi, en basit tabiriyle araç aküsünün yeniden hayata döndürülmesini sağlayan bir defibrilatör kullanımı olarak kabul edilebilir. Aracınızın motorunu çalıştırmanız için ihtiyaç duyacağınız enerjiyi sağlayan bu işlem, aracınızı çalıştırarak akünüzü şarj etmenize imkan tanır. Ancak unutmamakta fayda var ki arızalanan veya kullanım ömrünü tamamlayan aküler, takviye işlemine rağmen çalıştırılamayabilir. Bu durumda yapmanız gereken, eski dostunuzla vedalaşarak akü fiyatları hakkında araştırma yapmanız ve aracınız için yeni bir akü satın almanız olacaktır. Akünün ömrünü düzenli olarak akü test cihazı sayesinde kontrol edebilirsiniz.


Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Akü takviyesi işlemi kısa sürede gerçekleştirilebilen basit bir işlemdir. Ancak bu işlem sırasında gerekli güvenlik önlemlerini almanız ve işlemi doğru ve eksiksiz bir şekilde gerçekleştirmeniz hayati bir önem taşır. Ayrıca bazı araç türlerinde akü takviye işlemi uygulanamaz. Sürücüler bu durumu merak ederek, ‘’dijital göstergeli araçlarda akü takviyesi neden yapılmaz?’’ sorusunu dile getirir. Dijital göstergelere sahip araçların gösterge panelleri ani değişen voltajlara karşı arızalanabilir. Beyinli araçlarda akü takviyesi de dikkat edilmesi gereken bir işlemdir. Bu işlem sırasında aracın beyni voltaj değişimlerinden zarar görebilir. ‘’Araba akü takviye kablosu nasıl bağlanır?’’, ‘’Akü takviyesi kaç dakika sürer?’’ ve ‘’Akü takviyesinden sonra ne yapılmalı?’’ gibi soruların yanıtlarını akü şarj etme işlemini anlattığımız maddelerde bulabilirsiniz:


  • Öncelikle trafikteyseniz, aracınızı güvenli bir bölgeye çekin ve diğer araçların görebileceği uyarı cihazlarını yerleştirin

  • Elektrik kullanan tüm ekipmanları ve motoru kapatın

  • Dolu aküye sahip aktarım yapacak olan aracı, aracınızın motor kaputuyla karşı karşıya gelecek şekilde konumlandırın

  • Akü şarj cihazı olarak da adlandırılan kırmızı başlıklı akü takviye kablosu öncelikle boşalan akünün (+) kutbuna, daha sonra diğer ucu aktarım yapacak akünün (+) kutbuna bağlayın

  • Siyah başlıklı akü takviye kablosunun bir ucunu aktarım yapacak akünün (-) kutbuna, diğer ucunu boşalan akünün kaportasındaki herhangi bir metal bölüme sabitleyin

  • Tüm bağlantıların başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğinden emin olun ve akü başlarını iyice sıkın

  • Önce aktarım yapan aracın motorunu, daha sonra aküsü biten aracın motorunu çalıştırın

  • Birkaç dakika bekleyerek akü aktarma işleminin gerçekleştirilmesini bekleyin

  • Son olarak önce (-) kutupta bağlı olan kabloyu, sonra (+) kutupta takılı olan kabloyu çıkarın


Ancak takviye sonrasında işlemin bittiğini düşünerek aracınızın motorunu kapatmamanız gerekir. Araç aküsünün şarj olabilmesi için aracınızı bir süre çalıştırarak enerji kazanmasını sağlamalısınız. Takviye işlemi karmaşık geliyorsa ve yardım edecek kimse yoksa telaşlanmayın. Doost akü şarj hizmeti sayesinde her nerede olursanız olun, 7/24 bir dostunuzdan yardım isteyerek yola kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.


bottom of page